Јабахар е нов акустичен инструмент дизајниран од музичарот од Истанбул Ѓуркем Шен, кој создава музика како во старите научно-фантастични филмови, што е навистина интересно со оглед на тоа дека во целава оваа работа нема никаков електрицитет. На јабахар може да се свири на најразлични начини, со удиралки или со гудало. Составен е од две мембрани како кај тапан, долги пружини и долг врат со прагови. Како и секој инструмент, од јабахар може да прозвучат прекрасни звуци како и ужасна бучава. Слушнете го!

hero

Сподели на Facebook
пати видено