Им симнуваме капа на луѓето кои вишокот пари ќе решат да го искористат за вака хумано дело, кое ќе ѝ помогне на планетата Земја.

Кјел Инге Роке е норвешки милионер кој ја финансира изградбата на најголемиот брод во светот за отстранување на пластика од океанот. Бродот „REV Ocean“ ќе биде завршен во 2021 година, а ќе може да собира по околу 5 тони пластика дневно.

Бродот е замислен како огромна, подвижна научна лабораторија, со место за дури 60 научници и 40 членови на екипажот за подводни истражувања. Но планирани се и 36 гости, како и екипаж од 54 луѓе за приватните екскурзии на гостите. Генијалноста се состои во тоа што од парите што ќе ги плаќаат гостите би се финансирала експидицијата.

Сподели на Facebook
пати видено