Понекогаш најмалите работи заземаат најмногу простор во нашите срца. Според истражувањето направено од страна на Китае Сохн, паровите имаат најсреќни бракови кога ниските жени избираат високи мажи за свои животни сопатници.

Ние бевме многу заинтригиран од овој заклучок и се запрашавме „Зошто?“. Доколку и вие сакате да ја дознаете причината прочитајте ја оваа статија.

Еволуцијата го зема својот данок

За истражувањето на Китае Сохн биле опфатени и анализирани 7.850 жени. Истражувањето покажало дека среќата на жените е директно поврзана со висината на нивниот сопруг. Китае вели дека повеќето жени кои преферираат високи мажи не можат да објаснат зошто е тоа така.

Еволутивната причина е онаа која влијае врз изборот на жените. Сепак, студијата дојде до заклучок дека овој фактор е важи само за првите 18 години од бракот. Потоа, висината не е важна.

Високите мажи даваат чувство на заштита и женственост

Друга студија била спроведена со цел да се најде одговор на следното прашање: „Дали висината е важна за заљубувањето?“ Одговорот е да. Во ова истражување учествувале 601 жени и ги споделике своите мислења:

  • Жените не сакаат да погледнат надоле за да ги видат очите на својот сакан
  • Тие исто така сакаат да носат високи потпетици и пак да изгледаат пониски
  • Сакаат да ги испружат рацете за да го прегрнат
  • Како жена сакам да се чувствувам нежно и сигурно во исто време со него

За високите мажи се верува дека се попаметни

Ако ја проверите оваа студија, ќе дознаете дека постои директна корелација помеѓу интелигенцијата и висината. Врз основа на резултатите од ова истражување, научниците изјавија дека повисоките мажи се навистина попаметни. Но, важно е да се каже дека студијата не тврди дека сите ниски мажи не се толку паметни. Ова е само просечен резултат во студијата.

Се верува дека високите мажи имаат повисок приход

Според оваа научна статија, колку сте повисоки, толку повеќе ќе заработувате. Во неа се вели дека маж кој е висок 180 сантиметри може да се предвиди дека ќе заработи околу 166.000 долари повеќе за време на 30-годишна кариера од човек кој е висок само 167 сантиметри. Повеќе истражувања биле направени од страна на Ана Кејс и Кристина Паксон. Тие сугерираат дека зголемувањето на висина од еден инч се поврзува со зголемување на приходот или заработката од 2 до 2,5 проценти.

Високите мажи се со поголема веројатност да имаат повисок социјален статус

Уште една студија потврдува дека височината исто така е директно поврзана со меѓучовечката доминација и социјалниот статус. Ова се објаснува со фактот дека високи мажи имаат поголема веројатност да учествуваат во општествените активности. Со тоа, тие се акумулираат социјална адаптибилност која им помага да постигнат повисоки цели.

Која е идеалната разлика во висината?

Интересен заклучок го донесе Богуслав Павловски, полски антрополог. Тој открил дека парите, почитта и довербата не се нешто за што треба да се грижиме при изборот на живот партнер. Она што е навистина важно е соодносот на разликата во висината. Според неговата студија, мажот треба да биде 1.09 пати повисок.

Идеалната висина на маж ќе ја пресметате така на висината на жената ќе ја помножите со 1.09.

Дали сакате да знаете кои двојки се во согласност со овој заклучок?

  • Чери Блер и Тони Блер = 1.10
  • Викторија Бекам и Дејвид Бекам = 1.09

Сподели на Facebook
пати видено