Секој од нас во некој момент доживеал „живописен“ сон, но тоа другите не можат да го видат. Ова не е случај кај октоподите. Октоподите се господари на камуфлажа. Тие можат да активираат клетки под површината на нивната кожа за да ја променат бојата.

Но, ова не го прават само за да ги збунат предаторите, тие ја менуваат бојата и кога сонуваат. Тоа го докажува и ова интересно видео во кое морскиот биолог д-р Дејвид Шел се обидува да претпостави што сонува октоподот по име Хајди.

Сподели на Facebook
пати видено