Фарските Острови се невообичаена земја која се губи некаде на пат од Норвешка до Исланд. Оваа територија има многу интересно име, буквалниот превод е „Овчи острови“. Животот тука не е сличен со дневната рутина во другите држави и е неверојатен на свој начин.

Фарски Острови- автономен регион на Кралството Данска, кој не е дел од ЕУ

На фотографијата е кралицата на Данска Маргарет II на Фарските Острови, кога била принцеза во 1963 година и со статус на кралица во 2016 година. На двете слики, кралицата е во традиционален фарски костум.

Фарските Острови се дел од Данска, но сите државни прашања се решаваат независно. Тие имаат свое законодавно тело. За разлика од копното Данска, Фарските Острови не се дел од Европската унија.

Но одбраната, правдата, полицијата, надворешната политика – ова е веќе во надлежност на Копенхаген.

Премиер на Фарските Острови Аксел Јохансен.

Интересно е тоа што валутата тука не е независна и е поврзана со данската круна. Но, дизајнот на фарската круна со пејзажи е фантастичен.

Торсхавн: Мал главен град кој ги „присвоил“ сите семафори

Главниот град на архипелагот, градот Торсхавн, е многу мал – околу 13 илјади луѓе живеат тука. Семафори има само во овој град и тоа цели 3.

Торсхавн го добил своето име во чест на скандинавскиот бог и е изведено од изразот „пристаништето на Тор“.

Скандинавските куќи со трева на покривот, во кои живеат локалните жители

Локалните жители се многу пријателски настроени и сакаат да им помагаат на туристите. Секогаш можете да тропнете на вратата на некој локален жител, кој ќе ви понуди помош. Впрочем, стапката на криминал е исклучително ниска. Овде, сите се познаваат меѓусебно, а телефонскиот број на Премиерот лесно може да се најде во телефонскиот именик.

Локалните жители не градат големи куќи: тие преферираат мали куќи. Зелените скандинавски покриви за зачувување на топлина се белег на Фарскиот Архипелаг.

Нема криминал – нема затвори

На архипелагот нема затвор каде што затворениците ќе ги одлежат своите казни. Се разбира, тука, како и во секое општество (дури и ако тоа е едно од најбезбедните), се случуваат злосторства. Ако затворската казна на сторителот е повеќе од 1,5 години, го испраќаат во еден од затворите во Данска.

Има двојно повеќе овци од луѓе

Одгледувањето овци е најважниот дел од економијата на оваа територија. Овци има околу 80 илјади, додека населението на архипелагот е 48 илјади жители.

Земјоделците им ставаат рефлексивни елементи на овците, за автомобилите не ги згазат. Интересно, овие животни се користат овде како … косилки за трева!

Врнежите на островите се многу чести, а овците се главниот предупредувач

Не е добра идеја да се направи селфи тука

Климата на Фарските Острови не е најпријателска. Таа е обично влажна, облачна и ладна. Тука чадорот е најважен. Времето се менува со брза стапка. Локалните жители зборуваат за најсилните бури: ветерот ги откорнува покривите од домовите, ги превртува автомобилите. Во принцип, жителите на архипелагот се навикнати на ова. Но, кога овците ќе почнат да бегаат, локалците сфаќаат дека ситуацијата е лоша, бидејќи обично овие животни можат да ги предвидат бурите и да се сокријат од нив.

Фарските и данските традиции се органски испреплетени во оригиналната култура на Фарските Острови, и генерално традиционалниот печат е многу силен тука. Средновековниот национален танц и денес е многу популарен за време на музичките фестивали.

Со Фарските Острови е поврзана уште една интересна и многу пикантна традиција. Девојките ги плетат и подаруваат на момчињата „машки ракавици“ за да ја проверат сериозноста на намерите на младоженецот. Ако подарокот е отфрлен, тоа значи дека момчето сѐ уште не е подготвено за брак.

Бесплатно возење во главниот град

Во Торсхавн има автобуси и овој јавен превоз е бесплатен. Значи, кога сте на Фарските Острови, можете да го истражувате главниот град без да потрошите пари.

Сподели на Facebook
пати видено