„Мојот дедо има многу бучна енергија“, пишува Евгенија Плихина. „Знаете, човек кој има скандал за секоја ситуација што не ја разбира, и за разбирлива ситуација, моралност.“

„Ако се заљубиш во идиот со големо наследство“, ме учи тој за врските, „не барај добар живот од него. Тој не може да го стори тоа. Побарај поддршка и голем кожен куфер, во кој можеш да ги ставиш твоите работи и да бегаш.“

„Гостопримството е највисоката форма на почит. Ослободете ги гостите од масата, само кога почнуваат да се дават од тортата. Инаку тие кај тебе ќе доаѓаат со полн стомак, а не со водка и возбуда.“, ме учи тој за етиката.

„Не се осмелувај да пушиш. Пушев 40 години, а потоа 2 години јадев благи бонбони за да се одвикнам. Се здебелив 7 килограми. И што е поентата? Сега сум дебел и мразам колачиња од круша. Цената е превисока. Круша, дали разбираш?“, ме учи тој за здравствена заштита.

„Не жалам. Се оженив за баба ти 2 месеци откако се запознавме. И што мислиш? Сè уште не жалам за 3 рубли што ги платив за регистрација на бракот во канцеларијата за регистрација.“

„Цени ги своите колеги. Дури и да ти е тешко и неинтересно со нив биди учтива и благодарна. Нема ништо поодвратно од тишината во редот за компот во кантината на работниците.“, ме учи тој за солидарност.

„Исмевај ја политиката колку што сакаш. Страстните девојки се атрактивни. Никој не сака согласки. Согласките и меките се прифатливи само во бордел и брак. Ако не си таму, бори се.“, ме учи тој за општествена положба и харизма.

„Не сркај чај. Што, заврши високо образование и пуши долга коса за да те поврзуваат со врела вода.“, ме учи тој на женственост.

„Престани да патуваш, ти реков! Издвој пари за сопствено домување. Што ако се разболиш и не можеш да заработиш пари за изнајмување на стан, каде ќе живееш? Кај дедо?! Еве? Во куќа со печка и тоалет во близина на црешата? Да?! И тоа ќе биде одлично. Јас ќе изградам веранда за тебе. Покажи ми ги фотографиите од Италија.“, ме учи тој за животот.

„Јавувај ми се почесто. Да разговараме сега, а не преку слој земја на гробиштата. Јас сум глув, одеднаш ќе престанам да слушам. Ти ќе почнеш да се лутиш, не ми треба тоа.“, ме учи тој за љубовта.

Мојот дедо има многу остар ум. Нека прави скандали. Нека морализира. Тој е убав таков.

Сподели на Facebook
пати видено