Научникот за растенија Џоан Хори има 3 милиони долари повеќе отколку што имала минатата недела. Во неделата на 3-ти декември, Џоан била наградена со една од престижните награди за наука за животот во 2018 година, награда доделувана на научниците од тајкуните на Силиконската долина, вклучувајќи го и ко-основачот на Google Сергеј Брин и креаторот на Фејсбук Марк Закерберг.

Тимот ги обележува наградите како „Оскар на науката“ и почнаа да ги доделуваат во 2012 година за да стимулираат научни достигнувања во науките за животот, фундаменталната физика и математиката.

Џоан ја освои наградата за истражувањето што таа го направи во изминатите 30 години за да пронајде нови начини за издржливи растенија. Но, сега таа ги менува брзините за да создаде растение кое може да ја нахрани планетата и да го извади јаглеродниот диоксид од воздухот за да ги спречи промените на климата. Таа се надева дека еден ден, оваа растение кое е отпорно на суша и поплави ќе може да се одгледува како храна, додека апсорбира 20 пати повеќе јаглерод од денешните тревни растенија. Таа вели дека растението ќе има вкус сличен на наут(леблебија).

Џоан проценува дека ќе бидат потребни околу 10 години и 50 милиони долари за да оваа растение со проетеини стане реалност. Но часовникот отчукува: повеќето проценки сугерираат до крајот на овој век, Земјата е на вистинскиот пат да биде најмалку 3,6 степени по Фаренхајт потопла од пред-индустриските нивоа.

„Нашиот свет е на крстопат“, изјави Пори во публиката во Пало Алто во понеделникот, еден ден откако ја освои наградата. „Ние треба да направиме нешто, да направиме нешто наскоро, за да и помогнеме на планетата да не стане толку жешка“. Идејата за растението за фаќање јаглерод на нејзиниот тим се базира на полимер наречен „Суберин“. „Тоа во основа е плута“, рече таа.

За да направи разлика растението на Џоан и да го намали глобалното затоплување, таа проценува дека ќе треба да заземе 5% од светското земјиште. Со таков вид простор (со големина на Египет) таа проценува дека културата може да опфати 50% од сегашните нивоа на глобални емисии на CO2 од луѓето.

Сподели на Facebook
пати видено