Во Кал Орко, Боливија, можат да се видат околу 5000 стапки на диносаурус втиснати во варовник во област која некогаш била мочуриште. Но тоа што ги прави овие стапки уште повпечатливи е тоа што има стапки кои се втиснати на вертикални ѕидови, од кои некои се високи и до 90 метри.

dino01

dino02

dino03

dino04

dino05

dino06

dino07

dino08

dino09

dino10

Но не возбудувајте се премногу. Според некои научници, не се работи за диносаури кои можеле да се качуваат по ѕидови – по шеесет милиони години, поместувањето на тектонските плочи предизвикало местото коешто некогаш било мочуришна рамнина да се исправи вертикално, и така се добил познатиот Ѕид на диносауруси во Ел Молино.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено