Тим на истражувачи од Бостонскиот универзитет (БУ) ја истражува можноста за подобрување на способноста на лицето да учи и да го контролира своето однесување – накратко, да се промени начинот на кој луѓето мислат – преку стимулирање на мозокот.

Роб истражувачот Роберт Рајнхарт користел нова форма на стимулација на мозокот, наречена прекугранична транскранијална наизменична струјна стимулација (HD-tACS), на „турбо полнење“ на два мозочни региони кои влијаат на тоа како ние учиме.

„Ако направите грешка, оваа област на мозокот ќе се запали. Ако ви кажам дека ќе направите грешка, таа исто така ќе се запали. Ако нешто ве изненади, се запалува“, изјави Реинхарт во печатот за истражувањето на БУ, мислејќи на медијалниот фронтален кортекс, кој го нарекува „аларм на мозокот“. Рајнхарт и неговите колеги откриле дека стимулирањето на овој регион, како и страничниот префронтален кортекс, може да го промени начинот на кој еден човек учи. „Ова се можеби двете најосновни области на мозокот кои се вклучени во извршната функција и самоконтролата“, додаде тој.

Во една студија објавена во списанието на Зборникот на Националната академија на науките (PNAS), тимот на Рајнхарт опишува како примена на електричната стимулација со користење на HD-tACS брзо и реверзибилно ја зголемила или намалила извршната функција на здравиот човек, што довело до промена во однесувањето .

Тимот на Реинхарт тестирал 30 здрави луѓе, секој носел мека капа со електроди кои ја пренесувале стимулацијата. Тестот бил едноставен: секој субјект морал да притисне копче на секои 1,7 секунди. Во првите три круга на тестовите, истражувачите или ја зголемувале синхроничноста помеѓу двата лобуси, ја нарушувале или не правеле ништо. Мозочната активност на учесниците, била следена со електроенцефалограм (ЕЕГ), кој покажал статистички значајни резултати. Кога мозочните бранови биле зголемени, субјектите учеле побрзо и правеле помалку грешки, што ги корегирале нагло. Кога бил нарушен, тие правеле повеќе грешки и учеле побавно.

Она што беше дури и повеќе изненадува се случило кога 30 нови учесници направиле приспособена верзија на тестот. Оваа група започнала со мозочна активност која била привремено нарушена, но потоа добиле стимулација во средината на активноста. Учесниците брзо ги обновиле нивните оригинални нивоа на синхроницитет на мозокот и однесувањето на учењето. „Бевме шокирани од резултатите и колку брзо ефектите од стимулацијата може да се променат“, вели Рајнхарт.

Иако нивната студија сè уште треба да се истражува, тимот на БУ е всушност првиот кој идентификувал и тестирал како милиони клетки во медијалниот фронтален кортекс и латералниот префронтален кортекс комуницираат едни со други преку нискофреквентни мозочни бранови. „Науката е многу посилна, многу попрецизна од она што е направено порано“, рече Дејвид Сомерс, професор по мозочни науки и психологија на БУ, кој не бил дел од студијата.

Поголемото прашање, забележал Сомерс, е колку далеку човекот може да оди со таква технологија. Кој не сака да ги подобри нивните перформанси на мозокот? Имајќи пристап до таква технологија може да биде од клучно значење, но постои прашањето кој треба да има пристап до таква технологија.

Сподели на Facebook
пати видено