Можеби тоа не е најдостоинствен изглед на светот, но една нова студија покажа дека можеби вреди да се „префарбаат“ кравите за да изгледаат како зебри.

Претходните студии покажаа дека црно-белите ленти можат да ги заштитат зебрите, другите животни и луѓето од каснувања од коњски муви, како и од други инсекти кои цицаат крв.

Експериментите покажале дека овие муви имаат тенденција да избегнуваат црно-бели шарени површини, додека други студии сугерираат дека лентите може да предизвикаат еден вид движечка камуфлажа за видот на инсектите, збунувајќи ги многу, како што тоа го прават оптичките илузии за нас.

Сега една студија, објавена во PLOS ONE, се обиде да открие дали тоа може да се примени кај кравите. И добрата вест е што секој, може и тоа многу. Јапонските истражувачи насликале ленти како кај зебрите на крави, а друга група на крави останала неизборена за да се види разликата.

Потоа било набљудувано однесувањето на кравите во врска со вркање на инсектите, исто така се броел бројот на инсекти кои слетале на кравите. Откриено е дека на зебра-кравите има над 50 проценти помалку каснувања на мушички на нивните тела од оние во контролната група. На кравите со зебра ленти слетале многу помалку мушички и помалку им пречеле.

Тимот смета дека доколку резултатите можат да се реплицираат, лентите би можеле да се користат како подобар начин за борба против каснувањата од мушички од традиционалните пестициди. Освен што се поевтини, лентите се нетоксични и поздрави за добитокот, како и подобри за животната средина.

„Каснувањата од мушички се сериозни штетници за добиток кои предизвикуваат економски загуби во производството на животни“, пишуваат авторите. На овој начин ќе се реши и проблемот со отпорност на пестициди во животната средина

Сподели на Facebook
пати видено