На секои 50-100 милиони години, околу 95% од сите живи видови умираат на нашата планета. Научниците овој процес го нарекуваат Холоценско масово истребување.

Во согласност со оваа теорија, некои експерти тврдат дека спасувањето на загрозените видови може да биде сосема бесцелно, бидејќи го прекинува природниот поредок на нештата.

Природна селекција

Истребување е природен процес кој секогаш ја придружува еволуцијата. Ова е начин на природата да се ослободиме од видови кои не се прилагодуваат на животната средина, така што се залага за најсилните. Биологот Р. Александар Пирон ја поддржува оваа гледна точка. Тој верува дека целиот концепт на загрозени видови е сосема погрешен, бидејќи апсолутно сите видови постепено исчезнуваат.

Има еден разумен аргумент кој вели дека многу животни исчезнуваат поради тоа што ние, луѓето, го правиме. Пирон вели дека промените што ги прават луѓето кон животната средина не се неприродни. Ние сме дел од екосистемот на планетата и нашите акции се исто толку природни. Ако некој вид исчезне, тој ќе биде заменет со нов порано или подоцна. Се разбира, ова е долг процес и скоро невозможно е да се забележи во природна средина.

Пирон верува дека кога луѓето се обидуваат да ги спасат загрозените видови, тие само се обидуваат да ја олеснат сопствената вина.

Промени во екосистемот

Заедно со исчезнувањето, постојат и други процеси кои се случуваат, како што се промените во екосистемот. Најистакнат пример за ова е вештачкото враќање на волци во Јелоустон, каде што има многу елен и лос. Се разбира, предаторите што дошле во шумата ги јаделе овие животни, што довело до зголемување на бројот на дрвја, што предизвикало раст на популацијата на дабарите. Дополнително, научниците забележале и други помалку очигледни последици:

Само 2 години откако волците се вратиле во шумата, бројот на локални којоти стана 2 пати помал од порано.
Лисиците, кои се конкуренти на којотите, напредувале. Бидејќи лисиците јадат мали глодари кои јадат корени, лисја, ореви и друга вегетација, локалната флора многу се променила.

За време на културната револуција во Кина, имало слична ситуација. Со цел да се зголеми жетвата, локалната власт одлучи да ги убие врапчињата. Во текот на првата година, жетвата всушност се зголеми, но следната година се зголемил бројот на гасеници и скакулци. Жетвата се намалила и имало глад во земјата.

Според овие информации, главниот проблем за спасување на видот е дека станува речиси невозможно да се предвиди како природата ќе одговори на враќањето на животно што починало.

Трошоците за спасување на видот

Трошоците за спасување на загрозени видови варираат во различни земји. Според некои проценки, околу 50 милијарди долари се трошат на целата планета секоја година. Парите се трошат на резерви за организирање и одржување, подобрување на законот и, се разбира, борбата против ловокрадците. Како што велат научниците, износот на пари не е многу голем, особено кога станува збор за судбината на екосистемот (со други зборови, борбата за човечка цивилизација). Но, оваа сума на пари сеуште се смета за многу во многу земји.

На пример, во Флорида (САД), властите прават сé што можат за да ги спасат загрозените пумпи. И покрај трошењето од 50 до 100 милиони долари секоја година, бројот на животни се зголеми незначително. Значи разумното прашање е: дали треба да потрошиме толку многу пари за да се обидеме да спасиме нешто што сепак ќе умре?

Експертите имаат едноставен одговор: ако не инвестираме пари во спасување на загрозени видови сега, ќе мораме да инвестираме многу повеќе во иднина. На пример, ако нема пчели, храната ќе стане поскапа.

Недостаток на генетска разновидност

Недостатокот на генетска разновидност може да доведе до страшни последици, вклучувајќи го и целосното истребување на еден вид. Ова исто така може да се види во текот на историјата на човештвото: 600 години роднински бракови во Кралското семејство резултирале со Чарлс II кој не можел да ја џвака својата храна.

Истото се случува и кај животните. Најистакнат пример е тигарот по име Кени кој живее во еден од резерватите во САД. На животното му бил официјално дијагностициран Даунов синдром. Родителите на тигарот биле брат и сестра што довело до ова нарушување.

Етичкиот проблем на зоолошките градини и резерватите

За да се спаси некој вид, потребно е да се изберат неколку животни кои ќе се користат за репродукција. Избраните животни се чуваат во резервати или зоолошки градини и се под постојан надзор. Проблемот е што репродукцијата во такви услови често е многу тешка бидејќи:

  • Тешко е да се избере партнер, бидејќи бројот на животни е многу ограничен.
  • Бројот на сезони за парење е намален од 4-5 на 1-2 годишно.
  • Речиси сите животни во заробеништво доживуваат психолошки притисок кој може да доведе до нарушување на циклусите кај женките
  • Затоа некои експерти сметаат дека обидите да се врати бројот на животни на овој начин е форма на тортура.

Сподели на Facebook
пати видено