Да се вратиме пред 2.500 години, замислете се дека стоите на ливада, опкужени со природа, нема телевизија, нема интернет, нема Фејсбук, дури ни Исус го немало тогаш и што правите? Се организирате со пријателите да седнете околу огништето и палите од интересната тревка со чуден мирис која ве прави среќни.

Да убрзаме до денешниот ден, научниците се шокирани откако ќе пронајдат докази дека сте употребувале дрога! Се чини дека сите ги фаќаат на крајот…

Иако најверојатно се користело во традиционалните погребни обреди, научниците откриле остатоци од канабис во темјан на гробиштата Џирканкал – гробница од петтиот век п.н.е., која се наоѓа на 3.000 метри надморска височина на планините Памир, Централна Азија. Тимот на истражувачи, предводен од археологот Јимин Јанг од Универзитетот на кинеската академија на науките, користеше техника наречена гасна хроматографија-масовна спектрометрија за откривање на тајните на гробот.

Нивното истражување покажало многу повисоки концентрации на тетрахидроканабинол – исто така познат како ТХЦ, најпсихоактивна компонента во канабисот. Авторите на студијата сугерираат дека е можно луѓето од областа на времето да се собрале и користеле канабис специјално за неговиот ефект врз умот.

Доказите што ги откриле археолозите се најраните траги на рекреативна или ритуална употреба на дрога. Тие истакнаа дека „растенијата што менуваат умот“ имале „важна улога во ритуалните и / или религиозните активности во различни делови на светот“ како и за „медицински цели“.

Тие, исто така, сугерираа дека нашите предци пред 2.500 години можеби создале свој вид на канабис „преку хибридизација помеѓу дивите и култивираните подвидови“, кои „можеби ненамерно довеле до посилни хемиски растенија преку човечко распрскување и последователна селекција“.

Сподели на Facebook
пати видено