Ракописот Војнич веќе 600 години одбиваше да се откаже од своите тајни и ги победи некои од најбрилијантните мозоци на светот, вклучувајќи го и Алан Тјуринг.

Експертите досега имаа различни тврдења, од тоа дека ракописот Војнич, познат како „најмистериозен текст во светот“, содржи кодови, магии, пораки од вонземјани, па дури и комунистичка пропаганда. Но експерт за лингвистика од Универзитетот во Бристол конечно ја „сруши“ мистеријата и тоа за само две недели.

А го илустрира еруптираниот вулкан; Б, го опишува вулканот Искиа; C го покажува Кастело Арагонезе и Д, го претставува островот Липари

Д-р Џерард Чешир објасни дека е напишан на мртов јазик – proto-Romance – а потоа со проучување на симболи и нивните описи го дешифрирал значењето на буквите и зборовите. Тој открил дека ракописот содржи информации за хербални лекови, терапевтско капење и астролошки толкувања за сексот, прашања поврзани со женскиот ум и родителството.

Оваа слика покажува две жени кои се занимаваат со пет деца во бања. Зборовите опишуваат различни темпераменти.

Напишан е според католичките и римските пагански религиозни верувања од тоа време и датира од средината на 15-ти век. Д-р Чешир открил дека тој бил составен од монахињите од Доминиканската република како извор на референца за Марија од Кастиља, кралица на Арагон, која е тетка на Катерина од Арагон.

Оваа слика го покажува зборот “палина”, кој е прачка за мерење на длабочината на водата. Илустрацијата покажува жена која користи палина за да ја измери длабочината на бањата.

Исто така има и слики на кралицата Марија (1401-58) и нејзиниот суд кои воделе трговски преговори додека се капеле, како и многу други слики на голи жени кои се капеле. Исто така, во ракописот има илустративната мапа на преклопување што му помогна на д-р Чешир да го пронајде местото за потеклото на ракописот.

На сликата е прикажана претстава за спонтан абортус или абортус, како бебе прекриено со завои и маса од крв што излегува од цевка, придружена со зборовите ‘omor néna’ (убиено / мртво бебе).

Мапата ја раскажува приказната за спасувачката мисија, предводена од кралицата на Арагон, за да ги спаси жртвите на вулканска ерупција во Тиренското Море во 1444 година од западниот брег на Италија.

Хороскопски знак, јарец

Ракописот Војнич, бил именуван по Вилфрид М. Војнич, полски трговец со книги кој го купил ракописот во 1912 година. Меѓу оние кои славно се обиделе да го дешифрираат кодот се Алан Тјуринг и неговите колеги Блечли Парк и ФБИ за време на Студената војна.

 

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено