Дали сакате да живеете, работите или студирате во друга земја? Или можеби копнеете да одите до крајот на светот, но се плашите од непознатото?

InterNations, најголемата заедница на луѓе кои живеат и работат во странство, направи рејтинг на држави каде најлесно можат да се прилагодат странците.

Критериуми за проценка

Тимот на InterNations рангираше врз основа на анкета на 13.000 членови на заедницата. Сите тие се претставници на 188 земји. Учесниците во студијата беа замолени да ги опишат мештаните, како резултат, беа утврдени 3 критериуми: пријателство спрема иселениците (и патниците), колку е лесно да се запознаат нови пријатели и желбата на имигрантите да останат во оваа земја засекогаш.

Интересно е тоа што во првите 25 не спаѓаат толку популарни дестинации како Франција (55-то место), Италија (41-то место).

10. Канада

Подготвеност да се остане засекогаш: 45%

Пријателски настроена за иселениците: 81%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 43%

9. Виетнам

Подготвеност да се остане засекогаш: 16%

Пријателски настроена за иселениците: 83%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 56%

8. Колумбија

Подготвеност да се остане засекогаш: 33%

Пријателски настроена за иселениците: 87%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 62%

7. Оман

Подготвеност да се остане засекогаш: 12%

Пријателски настроена за иселениците: 86%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 60%

6. Костарика

Подготвеност да се остане засекогаш: 48%

Пријателски настроена за иселениците: 87%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 78%

5. Бахреин (мала островска држава во Персискиот Залив)

Подготвеност да се остане засекогаш: 11%

Пријателски настроена за иселениците: 86%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 55%

4. Камбоџа

Подготвеност да се остане засекогаш: 23%

Пријателски настроена за иселениците: 92%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 59%

3. Мексико

Подготвеност да се остане засекогаш: 39%

Пријателски настроена за иселениците: 87%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 73%

2. Тајван

Подготвеност да се остане засекогаш: 30%

Пријателски настроена за иселениците: 86%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 61%

1. Португалија

Подготвеност да се остане засекогаш: 47%

Пријателски настроена за иселениците: 94%

Леснотија при запознавање со нови луѓе: 58%

Сподели на Facebook
пати видено