Наместо ајвар – живо мелено месо, а наместо сирење – кромид?! Би се осмелиле ли да пробате некое од овие национални јадења?

„Санди“ – Јужна Кореја. Крвав колбас. Популарна улична закуска.

Басаши – Јапонија. Живо коњско медо, се служи со ѓумбир и соја сос.

Чапулини – Мексико. Пржени скакулци со бибер и зачини.

Дуриан – Тајланд. Овошје кое според оние странци што го пробале, мириса на комбинација од лук, скапан кромид, расипана риби и канализација.

Цвајбелметвурст – Германија. Живо, свинско мелено месо со кромид, намачкано на леб.

Куи Асадо – Еквадор. Морско прасе печено на ражен.

Море јајце – Барбадос. Кавијар од морски еж, кој се јаде директно од ежот.

Гасеница Мопане – Африка. Ваквите гасеници во Африка се сметаат за деликатес и се 4 пати поскапи од обичното месо. Тие се јадат пржени или пушени.

Бељут – Филипини. Развиен ембрион на патка непосредно пред испилување од јајцето.

Ароз де кабидела – Португалија. Зајачко или пилешко месо, кое е варено во сопствената крв со додавање на ориз и оцет.

Вегемит – Австралија. Национално јадење, кое е густа и многу солена мешавина од квасец и зеленчук.

Бутод – Малезија. Ларви на инсекти, кои се јадат живи.

Керча – Алжир. Полнет овчи желудник.

Жабји батаци – Франција. Добро познатиот деликатес обично се пржи со магдонос и се служи со сос од лук. Може да се најде и во некои ресторани во Македонија.

Сирова Харинга – Холандија.

„Стогодишно јајце“ – Кина. Јајце, неколку месеци чувано во специјална саламура без воздух.

Птха – Израел. Традиционално јадење слично на нашата пифтија, кое се прави од нозете на телињата.

Фласкесвар – Данска. Пржено суво свинско месо со екстремно многу сол.

Сурстроминг – Шведска. Конзервирана кисела харинга, стара околу шест месеци, со ужасен мирис.

Сподели на Facebook
пати видено