Ова не е само обична плоча која собира прашина во музејот. Тимови на археолози во Турција ја анализирале и веруваат дека тоа всушност е договор за брак, кој содржи увид во разводот и „светите проститутки“, заедно со најраните познати референци за неплодност и сурогат родителство.

4.000-годишната асирска печена глинена плоча првично била пронајдена на местото на светското наследство на УНЕСКО во Култепе-Канеш во централната турска централна провинција Кајсери. Таблетот содржи мали илустрации и богат текст напишан со клинесто писмо, раниот систем на пишување кој прв го развиле древните Сумери на Месопотамија.

Според новото истражување, овој текст го опишува бракот на маж и жена познати како Лакипум и Хатала. Како дел од нивниот договор, се вели на мажот би можел да искористи помош на сурогат мајка ако двојката не успее да зачне бебе од две години по датумот на брак. Овие сурогат мајки всушност биле женски робови или „свети проститутки“ познати како хиеродули. Бизарно, постојат докази дека и машката и женската проституција се одвивала во религиозни храмови на бројни култури низ антиката.

„Женскиот роб бил ослободуван по раѓањето на првото машко бебе и потребно било да обезбеди семејството да не остане без дете“, вели професорот Ахмет Беркиз Турп од Одделот за гинекологија и акушерство на Универзитетот во Харан, според весникот Сабах.

Во оваа култура, моногамијата била вообичаена практика. Се смета дека овој систем на сурогат и хиеродули е средство за одржување на бракови, дури и ако настанале компликации со неплодност. Освен тоа, неплодноста не била прифатлива основа за развод во древна Асирија.

Според студијата, остатокот од текстот гласи: „Ако Лакипум одлучи да се разведе, мора да плати пет минерали од сребро – и ако Хатала одлучи да се разведе од него, мора да плати пет минерали од сребро. Сведоци: Маса, Ашуриштикал, Талија, Шупијаника.“ Ова значи дека плочата освен што служи како договор за брак е и на некој начин предбрачен договор, во конципирањето на прашањето за финансии, доколку дојде до развод.

Плочата моментално е изложена во Истанбулскиот археолошки музеј. Речиси 25.000 клинести плочи и текстови се пронајдени заедно со оваа плоча на локацијата Култепе-Канеш, откако запознале ископувањата во 1948 година.

Сподели на Facebook
пати видено