Според легендата, Дедал го изградил овој лавиринт за да го заклучи во него Минотаурот. Средовековните математичари сметале дека тој е најтешкиот лавиринт на светот, бидејќи математичките шанси човек да излезе од него се сосема мали.

0

Патеките на лавиринтот се широки по 1 метар, ѕидовите се по 30 сантиметри, а вкупната должина на патеката за излез е 1 километар. Поголема е веројатноста затворениот човек попрво да умре од жед и глад отколку да го пронајде излезот.

Еве ја загатката:

01

Сподели на Facebook
пати видено