Ајнштајн бил човек со многу таленти, но сте знаеле ли дека уживал и во добрите гатанки? Дури еден ден и самиот измислил една речиси нерешлива гатанка. Дали мислите дека би можеледа ја решите? Ајде да видиме.

Гатанка:

Во еден ред живеат пет куќи со пет различни бои. Во секоја куќа живее личност од различна националност. Петте сопственици пијат определен вид на пијалоци, пушат определен вид на цигаи и чуваат определено млениче. Никој од сопствениците нема исто милениче, не пуши иста марка на цигари, нигу пак пие ист пијалок.

Прашањето е кој ја поседува рибата ако:

1. Британецот жиеее во црвената куќа.
2. Швеќанецот чува кучиња.
3. Данецот пие чај.
4. Зелената куќа е прва од лево до белата куќа.
5. Сопственикот на зелената куќа пие кафе.
6. Сопственикот кој пуши Пал Мал чува птици.
7. Сопственикот на жолтата куќа пуши Данхил.
8. Сопственикот кој живее во средишната куќа пие млеко.
9. Норвежанецот живее во првата куќа.
10. Сопственикот кој пуши Блендс живее веднаш до тој кој чува мачки.
11, Сопственикот кој чува коњ живее до тој кој пуши Данхил.
12. Сопственикот кој пуши Блумастерс пие пиво.
13. Германецот пуши Принс.
14. Норвежанецот живее веднаш до сината куќа.
15. Сопственикот кој пуши Блендс живее веднаш до тој кој пие пиво.

Точниот одговор ќе биде објавен на нашата Фејсбук фан страна facebook.com/motika.com.mk

Сподели на Facebook
пати видено