Уникатноста во врска со делата на Бенџамин Фон Вонг е тоа што тој употребува камиони од пластични сламки, шишиња и чаши во неговите инсталации за да покаже колку е вистински и огромен проблемот со пластичното загадување.

Тој споделува фотографии зад сцената, и ние сме изненадени од тоа колку се потребни напори за да ги оживееме неговите идеи. Се надеваме дека овие уметнички проекти ќе ни ги отворат очите за тоа колку ни е потребен океанот.

1. Сирените мразат пластика

„Во овој случај, сè што знаев беше дека пластичното загадување е досадна тема и морав да најдам начин да ја направам поинтересна“, открива Бенџамин. Целта на Пластичниот проект „Сирените мразат пластика“ беше да иницира разговор и да ги инспирира луѓето повторно да ги користат пластичните работи.

2. Разделувањето на Пластичното Море

Во текот на 6 месеци биле собрани околу 168.000 сламки за да го оживеат овој концепт. Сите сламки биле организирани по боја, за да можат да претставуваат различни делови од бранот.

3. Пластикофобија

Волонтерите собрале 18.000 пластични чаши во текот на 1,5 ден и поминале 28 часа во чистење на истите. Потоа тие ги трансформирале старите чаши во кристална пештера.

4. Еден камион со пластика

Според Гринпис, еден камион пластика влегува во океанот секоја минута. Можете да ја видите оваа сума со твоите очи на фотографиите погоре. Со овој проект Бенџамин сакаше да стигне до организациите и да ги охрабри да не произведуваат толку многу пластика. Тоа покажува дека секој индивидуален напор никогаш не е доволно ако ништо не се промени со изворот на производство на пластични производи. За време на овој проект, тимот успеа да собере повеќе од 10.000 парчиња пластика.

Сподели на Facebook
пати видено