Американскиот фотограф Дармон Рихтер го посетил главниот град на Хрватска, Загреб, каде што му се придружил на локалното население во друга авантура. Тие одлучиле да се искачат на Медведград, тврдина која се наоѓа на планината Медведница.

Во тврдината се наоѓа готска капела Свети Филип и Јаков и Олтар, кој претставува споменик на паднатите борци во времето на војната во Хрватска. Од тврдината се гледа градот Загреб.

За време на патувањето кон тврдината, нивниот локален водич одеднаш го посочи патот што води до напуштено планинско одмаралиште на „поранешен хрватски политичар“. Некој во нивната група прашал „Кој политичар?“, А водичот одговорил „некој хрватски политичар од втората светска војна“. Повеќето Хрвати повеќе не сакаат да зборуваат за Анте Павелиќ.

Некои луѓе не знаат кој е Анте Павелиќ. На пример, логорот за истребување во Јасеновац, наречен „Аушвиц на Балканот“ и каде што околу 80-100 илјади жртви, главно Срби, Евреи и Роми, биле брутално мачени и убиени во 1940-тите години: тоа бил Анте Павелиќ.

Вила Ребар е изградена во 1932 година, дизајнирана од архитектот Иван Землјак на местото на некогашната ловечка ложа. Павелиќ живеел овде за време на Втората светска војна, го донел неговото семејство со него, а од Вила Ребар тој владеел со Независната држава Хрватска. Различни промени биле направени за времето на Павелиќ во вилата. Бункерите биле вградени и управувани од вооружени чувари, додека – според приказните – диктаторот имал систем со тунели за бегство издлабени во планината под куќата.

По војната, Вила Ребар кратко време служела како планинарски дом и планинско одморалиште за ученици. Подоцна станала хотел и ресторан. Но, Хотел Ришњак, како што тогаш бил наречен, изгорел во 1979 година; Некои велат дека пожарот бил предизвикан од поранешен вработен во ресторан, иако официјалниот запис ја наведува причината како непозната. Огнот уништил сè, освен темелите. Но, останале мрачните тунели на Вила Ребар.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено