Меморијата е клучен дел од животот на човекот, сите наши секојдневни обврски, најубави спомени, па и најлошите, ќе влијаат на нас во зависнот од тоа колку добро се сеќаваме на нив. Меморијата игра и огромно влијание во дигиталниот свет, меѓутоа, во свет во кој напредувањето на технологијата е незапирливо, едно оружје останува помоќно од сите други: мозокот.

Јусуке Танигучи, 34-годишен касиер со скратено работно време, кој работи во трговски центар во Кјото, Јапонија, е најновата личност што сите нè засрами со своите ментални способности.

Немало физичка кражба, ниту пак елаборирана електронска измама со нечија картичка. Јусуке ги грабнал парите на луѓето, така што ги запомнил сите информации на картичките.

Касиерот успевал да го запомни името и презимето на клиентот, бројот на кредитната картичка, датумот на истекување и безбедносниот код во времето што е потребно за да се заврши трансакцијата, а потоа да ги забележи овие детали во бележник.

Иако сè уште треба да се потврди дали Танигучи има фотографска меморија, што овозможува детално да се сети на детали месеци по нивното забележување, или едетска меморија, што овозможува точно сеќавање неколку минути подоцна.

Сепак, со таква генијалност доаѓа до недостатоци во одделот за здравиот разум. Полицијата може да го гони со помош на повеќе физички докази против него. Исто така, тој купил два ранци вредни вкупно 270 000 јени (2.500 американски долари) кои беа доставени во неговиот стан, на крајот водејќи ја таму и полицијата заедно со нив.

Сподели на Facebook
пати видено