Одел маж по пустина. Му се припило вода, ја кренал глава нагоре и рекол:
– Господи, како ми се пие вода…
Одеднаш небото се отворило и пред него паднала една лопата. Се слушнал глас:
– Копај!
Човекот покопал малку и нашол вода. Се напил и рекол:
– Господи веќе не сум жеден.
Гласот одозгора:
– Врати ја лопатата!
Продолжил мажот натаму. Огладнел и рекол:
– Господи, колку сум гладен.
Одозгора пак паднала лопатата и гласот му рекол:
– Копај!
Покопал малку човекот и нашол храна. Се најал и рекол:
– Се најадов!
Гласот одозгора:
– Врати ја лопатата!
Продолжил човекот да оди и го фатил меракот. Рекол:
– Господи, како ми се е**!
Одозгора пак паднала лопата и повторно се слушнал гласот:
– Копај!
Почнал тој да копа, копал час, копал два часа… По пет часа копање се исправил и рекол:
– Лелеее, како си го начукав…
Одозгора се слушнал гласот:
– Врати ја лопатата!

Сподели на Facebook
пати видено