Длабоко на Синајскиот Полуостров во Египет, во пустинска област составена од гранитни карпи и карпести планини, лежи градот Света Катерина. Тука, во подножјето на планината Синај, се верува дека Мојсеј ги добил Десетте Божји заповеди.

Се разбира, овој регион е свет за христијаните, Евреите и муслиманите.

Помеѓу 548 и 565 година, источниот римски император Јустинијан Велики, наредил изградба на манастир посветен на Света Катерина на оваа локација. Манастирот никогаш не бил уништен или ограбен во целата негова историја, што го прави еден од најстарите христијански манастири во светот. Исто така ја содржи и најстарата библиотека во светот која континуирано работи, каде што е зачувана втората по големина збирка рани кодекси и ракописи на различни јазици во светот, побројна од неа е само збирката од Ватиканската библиотека.

Манастирот е опкружен со огромен ѕид, оригинален, подигнат од царот Јустинијан во 6 век. До 20-от век, пристапот бил преку голема врата на надворешните ѕидови. Влезот сега е преку помала порта лево од главната порта.

Најсветиот дел од манастирот е голема грмушка, за кој се вели дека е грмушката во пламен која ја видел Мојсеј. Во 4-тиот век, царицата Елена, мајка на Константин Велики, ја изградила капелата на Грмушката во пламен. Грмушката е редок вид на розовото семејство наречено Рубус Санктус. Карактеристично за Синајскиот регион, исклучително долгиот животен век на растението помогна да се даде кредибилитет на локацијата.

Големо богатство на манастирот се иконите и мозаиците на ѕидовите и црковните згради, како и на литургиските предмети, што претставуваат најдобра рана збирка на икони во светот. Повеќето од овие икони датираат од VI век.

Библиотеката на манастирот е друго големо богатство. Некои од ретките ракописи ги вклучуваат недостасувачките делови на Codex Sinaiticus, ракописна копија на грчката Библија од 4-от век, ракопис од четвртиот век на четирите канонски евангелија на Новиот завет и Пактот или заветот на Мухамед, во кој се тврди дека муслиманскиот пророк Мухаммед му подарил заштита на манастирот. Исто така вклучени во библиотеката се и првите изданија на Хомер (1488) и Платон (1513, Комедии од Аристофан (1498), Големиот етимолошки лексикон на грчкиот јазик (1499) и многу други.

Манастирот беше назначен за светско наследство на УНЕСКО во 2002 година. Тој привлекува повеќе од 100.000 посетители годишно.

Сподели на Facebook
пати видено