Си било еднаш едно дете кое се подготвувало да дојде на свет. Еден ден го прашало Господ: -“Господе, ми рекоа дека утре ќе ме испратиш во Светот, но јас сум толку мал и немоќен, како ќе живеам таму?”

Бог му одговори:

“Од сите ангели, еден одбрав само за тебе. Тој ќе те чека и штити. Секој ден ќе ти пее и ќе ти се насмевнува. Така ти ќе ја почувствуваш неговата Љубов и ќе бидеш среќен.”

“Добро, како ќе ги разбирам кога ќе ми кажуваат нешто, кога не го знам нивниот јазик?”- запраша детето.

“Ангелот ќе ти ги кажува најубавите и најслатки зборови кои можеш да ги слушнеш во светот и внимателно и со Љубов ќе те научи да зборуваш.”

“Слушнав дека на Земјата има многу лоши луѓе, кој ќе ме штити?” – загрижено продолжи детето.

Господ се насмевна и му рече:

“Твојот ангел секогаш ќе те заштитува, па било тоа и по цена на неговиот живот.”

Детето го погледна Господ и молчеливо рече:

“Но, јас сум многу тажен што не ќе можам повторно да те видам.”

“Твојот ангел секогаш ќе ти зборува за мене и ќе ти ги кажува патеките кои те водат до мене.”

Тогаш во рајот настана тишина и гласовите од Земјата допреа до него. Детето сфати дека треба да оди па го постави последното прашање:

“Господине, ако сега морам да одам, Те молам, кажи ми како се вика мојот ангел”

Господ одговори со голема насмевка:

“Не е важно како се вика, ти ќе го викаш МАМА”.

Сподели на Facebook
пати видено