Сите деца од западниот свет сакаат за „Ноќта на вештерките“ да одат низ соседството и да собираат слатки. Иако ова навидум изгледа како лесна и забавна задача, за аутистичните деца не е секогаш така, а оваа мајка добро го знае тоа.

Омаирис Тејлор зборуваше за својот тригодишен син, кој има невербален аутизам, во Фејсбук објавата, која оттогаш стана вирална.

Мајката објасни дека бидејќи нејзиниот син е невербален, сопствениците на домови честопати го чекаат да каже „трик или слатки“ кога ќе почне да оди по домовите. За да може момченцето да добие слатки Тејлор мора да ја објаснува ситуацијата од куќа на куќа.

Националното здружение за аутизам објаснува дека некои деца со аутизам се одложени во употребата на јазик, а некои возрасни лица со аутизам не користат говор; затоа тие се невербални. Можеби се чини дека не го слушаат она што им го кажувате, не реагираат на нивното име или изгледаат рамнодушни кон обидите што ги правите за комуникација.

За да се избегне Тејлор постојано да ја објаснува состојбата на нејзиниот син, оваа година младото момче ќе носи сина корпа за да го означи неговиот аутизам. Мајката тоа го објасни на Фејсбук со надеж дека ќе ја подигне свеста кај оние што даваат бонбони, како и за другите деца со аутизам кои се надеваат дека ќе добијат многу слатки за „Ноќта на вештерките“.

„Оваа година ќе се обидеме на СИНАТА КОРПА да означиме дека има аутизам. Ве молам, дозволете му (или некој со СИНА КОРПА) да ужива во овој ден и не грижете се сè уште ќе кажам ТРИК ИЛИ СЛАТКИ за него и ќе го добијам данокот од добиените слатки. Овој празник е доволно тежок, без дополнителен стрес. Благодарам однапред.“, вели Тејлор.

Сподели на Facebook
пати видено