Кончета Антико е сликарка од Австралија со ретка здравствено нарушување наречено тетрахроматизам. Повеќето луѓе имаат три вида визуелни рецептори одговорни за восприемање на боите, наречени чунчиња. Луѓето со тетрахромизам имаат и четврт вид на чунчиња што прави боите да ги гледаат во сто пати повеќе нијанси.

Повеќето луѓе можат да гледаат до 1 милион бои, но Кончета Антико и луѓето како неа гледаат до 100 милиони различни бои. Оваа ретка здравствена состојба ја прави нејзината уметност уште повеќе особена, бидејќи нејзините слики на определени места содржат повеќе нијанси коишто обичните луѓе ги восприемаат само како една.

Запознајте ја Кончета Антико, успешна сликарка од Австралија. Тоа што нејзината уметност ја прави уште посебна е реткото нарушување на видот познато како Тетрахроматизам.

conceta

Тетрахроматизам е нарушување при кое во окото има уште еден вид на фоторецептори.sl02

Тоа значи дека таа светот го гледа во повеќе нијанси од просечниот човек.

sl03

Според проценките, Кончета може да види 100 милиони бои, додека повеќето луѓе можат да видат само 1 милион.

sl05

sl06

Нејзиниот тетрахроматизам на нејзините дела им дава неверојатна длабочина и живост.

sl08

Антико го гледа светот на сосема поинаков начин од обичните луѓе. Тау кадешто ние гледаме само зелено, таа ги гледа сите мали нијанси на зелената боја.

sl09

Антико го гледа светот на сосема поинаков начин од обичните луѓе. Тау кадешто ние гледаме само зелено, таа ги гледа сите мали нијанси на зеленото.

sl11

Таа активно соработува со научниците кои го проучуваат тетрахроматизмот за да им помогне да се здобијат со подобро разбирање за тоа нарушување.

sl12

„Мојот свет ми зборува силно и не можам да се стрпам да го насликам“ – вели Кончита.
„Кажано ми е дека во сенките вие главно гледате сиво. Па, сенките се прекрасни. Во нив гледам смарагно зелени нијанси, магента, лилави, сини…“

sl13

Сподели на Facebook
пати видено