Загадувањето на воздухот е сериозен проблем што влијае на многу градови ширум светот, а за луѓето кои живеат на места со слаб квалитет на воздухот, животот може да биде прилично неподнослив. Загадувањето на воздухот предизвикува над 8 милиони смртни случаи секоја година, според Светската здравствена организација.

За да помогнат во борбата против загадувањето на воздухот, група научници измислија вештачко дрво кое ги претвора загадувачите во чист кислород, а тоа може да биде само најдобрата шанса која ја имаме против битката со загадувањето на воздухот.

Мотивирани од критичната состојба на загадувањето на воздухот во Мексико Сити, тим инженери, истражувачи и биолози ги здружија силите за да создадат вештачко, роботско дрво специјално дизајнирано за подобрување на квалитетот на воздухот. Овој одличен изум му помогна на BiomiTech да ја освои наградата за иновации на изложбата за загадување 2018 во Бирмингем, и веќе се чини дека е привлечно решение за проблемите со загадувањето на воздухот.

Роботското дрво за прочистување на воздухот наречено BioUrban користи систем за филтрирање на микроалги за да апсорбира загаден воздух и произведува чист, свеж воздух. Инспириран од самата природа на природата, BioUrban се заснова на принципот на фотосинтеза, „вдишувајќи“ ги загадувачките соединенија како јаглерод моноксид и азотни оксиди и „издишувајќи“ чист кислород.

Роботските дрвја на Био Урбан се способни да зафатат годишен воздушен капацитет од 13.140.000 м3. Тие го филтрираат загадениот воздух со ефикасност од 99,7%, а едно вештачко дрво ослободува чист кислород еквивалент на 368 млади дрвја. Да се стави во поинаква перспектива, BioUrban обезбедува доволно чист кислород за 2.850 луѓе на дневна основа.

Со оглед на тоа што густо населените градови очајно се борат со загадувањето на воздухот, а на природните дрвја им треба многу време за одгледување, ова решение се чини како одлична можност да се бориме против загадувањето на воздухот брзо и ефикасно.

Покрај тоа, дрвјата BioUrban имаат нула негативно влијание, бидејќи тие не произведуваат никаков отпад и користат алги што веќе постојат во природата.

Според BiomiTech, целта на BioUrban не е да ги заменува дрвјата, туку да ги надополни и да им помогне во филтрирање на нашиот загаден воздух. 4-те метални дрвја веќе се инсталирани во Мексико, Колумбија и Панама, со повеќе градови на хоризонтот кои исто така се заинтересирани за спроведување на BioUrban.

Сподели на Facebook
пати видено