Францускиот фотограф Френк Бобо го цени едноставното задоволство на читањето книги, па така решил да го пропатува светот за да ги документира најубавите фотографии.

Во моментов живеејќи во Њујорк, Бобо ја започнал својата серија „Куќа на книгите“ во 2012г. и веќе ги посетил некои од најотмените библиотеки, како Нациолната библиотека на Франција, „Библиотека Анџелика“ во Рим и Њујоршката јавна библиотека. Проектот сѐ уште трае, но веќе е објавен на многу популарни веб страници.

Бобо е познат по неговите симетриски композиции. Тој го сака документарниот стил и необичните атмосфери. Покрај фотографирањето на библиотеки, тој веќе документирал театри, музеи, железнички станици, судови и базени.

Националната библиотека на Франција, Париз

bib01

Мазаренова библотека, Паризbib02

Библиотека Анџелика, Рим

bib03

Бостонска јавна библиотека, Бостон

bib04

Мазаренова библиотека, Париз

bib05

Националната библиотека на Франција, одделот на Франсоа Митеран

bib06

Библиотеката на Св. Женевјева, Париз

bib07

Библиотеката на универзитетот Сорбона

bib08 bib09

Сенатска библиотека, Париз

bib10

Библиотека на универзитетот, Сорбона

bib11

Сподели на Facebook
пати видено