Една компанија наречена Compass Pools има добри вести за сите ентузијасти во пливањето. Неодамна, компанијата го објави својот нов проект кој може да предизвика вртоглавица.

Првиот базен од ваков вид треба да бисе поставен на облакодер во Лондон.

Лондон Инфинити ќе биде првата и единствена зграда во светот која ќе го вклучи овој врвен дизајн на базенот. Базенот ќе биде поставен на врвот на облакодер со 55 ката и ќе им овозможи на луѓето да пливаат на 200 метри над хоризонтот на Лондон со непречен поглед на градот.

Компанијата вели дека базенот е направен од излеан акрил, а не од стакло. Овој материјал бил избран по внимателно разгледување. Како што се испоставува, тој има слична бранова должина на вода која му овозможува на базенот да изгледа сосема проѕирно.

Понатаму, подот на базенот е исто така транспарентен, така што луѓето во внатрешноста на зградата ќе можат да ги видат пливачите кои пливаат над нив.

Како што можете да видите од фотографиите, влезот во базенот е сокриен. Луѓето почнаа да поставуваат прашања за тоа како некој ќе влезе во базенот. Compass Pools објаснува: „Пливачите ќе пристапат до базенот преку ротирачки спирални скалила, кои се креирани на принцип на вратата на подморницата, која се издига од подот на базенот кога некој сака да влезе или излегува.“

Но, тоа не е единствената уникатна технологија на базенот. Дизајнерите нашле начин да бидете сигурни дека ветерот не ја фрла водата на улиците.

Тие вклучуваат вграден анемометар за следење на брзината на ветерот. Тој е поврзан со компјутерски контролиран систем за управување со згради, кој исто така ќе се грижи за температурата на водата.

Сподели на Facebook
пати видено