Кого гледате на оваа слика: Алберт Ајнштајн или Мерилин Монро? Одговорот кажува многу за вашиот вид.

2acc4ac0fba75068c022b363a1bf19d8

ОК, ова сепак е трик прашање, бидејќи најверојатно ги гледате и двајцата во различни мигови…и тоа е нормално. Прашањето е, кога се менуваат?

Кога сликата е подалеку, веројатно ја гледате Мерилин, а кога се приближува го гледате Ајнштајн. Колку порано го гледате него, толку ви е подобар видот. Ако цело време го гледате Ајнштајн, тогаш вашиот вид е натпросечно добар и сега можете да се фалите на вашите пријатели дека имате орловски вид. Ако цело време ја гледате Мерилин…ма што зборуваме, тој кој цело време ја гледа Мерилин веројатно не биможел да ги прочита овие редови.

Фотографијата во основа претставува хибридна слика сочинета од ниска и висока просторна фреквенција која ги тестира нашите очни јаболка. Дознајте повеќе како функционира тоа во видеото кое следува.

 

Сподели на Facebook
пати видено