Секојдневно слушаме муабети за тоа како во странство сѐ е многу поскапо од кај нас, па решивме да провериме со една кошница (колку што е можно послични) производи за секојдневна потрошувачка. Пред да се впуштите во дискусија, да напоменеме само дека тема на овој пост се само прехрамбените производи. Во некој нареден посебно ќе ги обработиме зеленчукот и овошјето, но и услугите.

Лево се производите и цените во Македонија, а десно во Австрија.

*компирот во Македонија е 2,5 кг, а во Австрија 2 кг.

*киселото млеко во Македонија е 450мл, а во Австрија 500мл

*шеќерот во Македонија е 900 гр. а во Австрија 1 кг.

*Чоколадото во Македонија е 80 грама, а во Австрија 100 грама.

* Салатата во Австрија е БИО, тоа значи дека нема хемикалии во неа, обичната салата чини 60 денари.

* еврата се претворени во денари според средниот курс 61,5 денари за 1 евро

Сподели на Facebook
пати видено