Многумина од нас слушнале дека луѓето велат дека мажите, дури и во зрелоста, продолжуваат да се однесуваат како деца. Некои, исто така, веруваат дека кога станува збор за љубовните врски жените се оние кои носат зрелост и сериозност во врската.

Затоа научниците решија конечно да проверат дали ова широко распространето верување е точно, а ова се нивните резултати:

Што вели науката?

Студијата спроведена од Универзитетот во Оксфорд објасни дека созревањето на човечкиот мозок се одликува со продолжен развој на функционални и структурни својства на мрежата што се протега во зрелоста. Ова истражување имаше за цел да открие кои карактеристики се трансформираат за време на созревањето и кои остануваат исти. Научниците го испитале мозокот на 121 учесник на возраст меѓу 4 и 40 години, преку снимање на мозоци. Тие исто така ги набљудувале промените во различните функции притоа земајќи ја предвид возраста и полот на учесниците.

Мажите созреваат подоцна во животот

Резултатите од овој експеримент откриле дека иако мозоците и кај мажите и кај жените на крајот развиваат исти способности за работа во секојдневниот живот, мажите честопати покажуваат доцнење во продолжениот развој на функционалните мрежи во споредба со жените. Дамите, сепак, покажуваат порано влошување на овие мрежи. Ова е причината зошто се вели дека мажите созреваат подоцна во животот отколку жените.

Женскиот мозок е поефикасен

Згора на тоа, како што е наведено погоре, има уште повеќе податоци што потврдуваат поголема ефикасност на мозокот кај жените. Едуардо Каликсто, професор по физиологија и фармакологија на Медицинскиот факултет при УНАМ, објасни во една неодамнешна публикација дека иако мозоците на мажите се поголеми од оние на жените, женскиот има поголема ефикасност. На пример, тој покажува подобра меморија, повеќе нервни врски и детална перцепција за бојата и вкусот. Едуардо рече дека сето ова има хормонално потекло.

Благодарение на науката, сега можеме да кажеме со сигурност дека мозоците на мажите и жените функционираат поинаку, што ги објаснува разликите во однесувањето и степенот на емоционална зрелост кај луѓето.

Дали сте наишле на овие разлики во вашиот секојдневен живот? Мислите ли дека сите мажи созреваат подоцна од жените? Споделете ги вашите размислувања со нас во коментарите!

Сподели на Facebook
пати видено