Валандовчани, вака се прави тоа! Киргизите се туркиски народ, кој живее во Киргистан со околу 64% од вкупното население од државата. Околу 500 луѓе се собраа пред рудникот кој јинеската компанија си го гради и покрај тоа што на локалните жители тоа не им се допаѓа.

Жителите им отишле со барање да ја отстранат опремата од рудникот и кинеската компанија да ги прекине операциите. По неуспешните преговори меѓу жителите и вработените во компанијата, се случил дури судир, па двете страни почнале војна со камења.

На местото на настанот пристигнал и министерот за внатрешни работи, а Киргизите дале ултиматум од неколку часа Кинезите сами да си ја соберат опремата, инаку тие ќе им ја „соберат“.

Хероите на нашето време не се политичарите и богаташите, туку обичните луѓе со своите мали, но големи подвизи. На каналот Победници, хероите на нашето време се на прво место.

Сподели на Facebook
пати видено