Сите знаеме дека работата понекогаш е исцрпувачка и понекогаш може само да сонуваме за викенд или за долг одмор. Лекарите велат дека постојат такви професии кои, покрај стресот, доведуваат до болести: срцев удар и мозочен удар.

Сепак, некои работници се поподложни на овие болести отколку другите. Зошто? Излезе дека сето тоа зависи од тоа што работите.

Како да се измери стресот на работното место

За да одредите колку е стресна вашата работа, треба да разгледате две работи:

 • Нивото на барања. Ова ги вклучува роковите, сложеноста на задачите, менталното оптоварување, очекувањата од работникот, потребата за брзо донесување одлуки за кратко време. Пример: нивото на барања за неврохирург е повисоко отколку за дистрибутерот на чоколади.
 • Ниво на контрола. Способност на работникот да избере како и кога да ги извршува задачите.

Кинески невролозите од Универзитетот во Гуангжу се заинтересираа за тоа која професија придонесува за највисок ризик од мозочен удар и депресија и која е под поголем стрес – пилот или, на пример, учител. За да дознаат научниците ги разделиле сите професии во 4 типа. Се испостави дека во една група ризиците се огромни.

Ниско ниво на барања + ниско ниво на контрола

 • Чистачите, физичките работници и работниците кои не комуницираат директно со потрошувачите.

Сопствениците на овие професии немаат скоро никакви одговорности поврзани со менталната активност, а роковите ретко се случуваат. Во исто време, самите работници не одлучуваат ништо: сите нивни активности се регулирани со норми и инструкции. Таквите луѓе имаат најмала веројатност да заработат мозочен удар или срцев удар поради ситуацијата на работното место.

Ниско ниво на барања + високо ниво на контрола

 • Архитекти, уметници, научници, дизајнери, програмери и новинари. И, исто така и канцелариски работници: адвокати, сметководители.

Во најголем дел, ничиј живот не зависи од нив. Но, луѓето од креативните професии и канцелариските работници ги донесуваат своите одлуки. Тие не се соочуваат со морален притисок од сите страни и управуваат со своите кариери. Во оваа група, веројатноста за „прегорување“ на работа е исто така мала, а нервите остануваат здрави подолго.

Високо ниво на барања + високо ниво на контрола

 • Лекари, наставници, пожарникари, спасувачи, војска и полиција. Ова се најхуманите професии чија цел е заштита на животот и здравјето на луѓето.

Чувството дека сте ценети и почитувани е исто толку важно како добра плата. Професионалните здравствени работници велат дека здравјето, благосостојбата и мотивацијата на вработените зависат од признавањето. Сепак, во оваа група веројатноста за мозочен удар и срцеви заболувања е поголема отколку во претходните две.

Високо ниво на барања + ниско ниво на контрола

 • Келнери, медицински сестри и болничари, социјални работници и продавачи. Во принцип, сите оние луѓе кои се принудени да ги задоволат клиентите со работа.

Ова се најтешките и деструктивни професии во светот. Работниците во услужниот сектор имаат 22% поголема веројатност да бидат жртви на мозочен удар или коронарна болест. Жените страдаат најмногу: за нивното срце и крвните садови таквата работа е деструктивна.

Резултатот од стресната работа е често причина за нездрава храна (нема време за јадење) и пушење (обид да се смират нервите), што исто така не носи здравствени придобивки. За жал, таквите морално опасни професии не се невообичаени. 20-30% од луѓето во светот се занимаваат со области кои можат да донесат до болнички кревет.

Главните симптоми на стресот на работа

 • чести главоболки
 • замор
 • проблеми со спиење
 • отсутност
 • проблеми со варење
 • раздразливост.

Во оваа студија, научниците не го оценија „престижот“ на професиите. Тие не се соочија со задача да навредат некого – туку, напротив, на секој можен начин го нагласуваат секое добро дело. Освен тоа, „непрестижните“ професии се покажаа како најповолни за нервниот систем.

Сподели на Facebook
пати видено