Непал е мала хималајска држава во која се наоѓа највисокиот планински врв на планетата Еверест или, како што самите Непалците го нарекуваат, Сагарматха. Земјата нема пристап до море, но тука не доаѓаат само алпинисти кои сакаат да го освојат врвот, туку и оние кои бараат осаменост далеку од метежот на големите градови.

Туристичкиот бум започна во 1960-тите, а интересот за Непал, скриен помеѓу врвовите на Хималаите, досега не се исушил.

Тука не се наоѓаат само 8 од 10 највисоки планини во светот, туку исто така се наоѓа и највисокото езеро – Тиличо – на надморска височина од 4.800 метри

Непал е вистински птичји рај. Околу 900 видови птици живеат тука – 10% од сите видови птици што живеат на Земјата

Земјата има уште еден природен рекорд – тука е најголемата шума во светот на рододендрони.

Главниот град Катманду е еден од најживописните градови во светот. Но, во текот на ноќта е многу темно – нема улични светилки во градот.

Луѓето од Новари имаат култ на живите божици Кумари. За таа улога се избраат девојчиња од 3-5 години, а кога ќе стигнат до пубертетот, тие стануваат обични тинејџери.

Иако, според официјалните податоци, повеќето луѓе практикуваат хиндуизам, непалските верувања се коктел на будизмот, хиндуизмот и традиционалните религии.

Секоја година, Катманду е домаќин на 8-дневниот фестивал Картик Нач, каде сите настапи се базираат на хинду легенди.

Овде можете да најдете молитвени знамиња насекаде. Тие се поставени и во градовите и на Еверест.

Непал има околу 30 милиони луѓе кои зборуваат 123 јазици. Некои јазици се толку различни што нивните говорници не се разбираат.

До деветто одделение, образованието е бесплатно за секого, а родителите плаќаат само за униформата – секое училиште има своја

Шарени камиони може да се најдат на сите патишта. Тие се украсени со различни натписи на непалски и англиски, цртежи и мандали

Аеродромот по име Тензинг и Хилари се смета за најопасен во светот поради планините што го опкружуваат од сите страни и неможноста да влезе во вториот круг

Меѓуградските автобуси во Непал се толку преполни што е забрането да се носи багаж во нив (се поставува на покривот). Сепак, сè уште нема доволно место.

Голем број етнички групи живеат во земјата, од кои секоја има своја национална облека.

Во продавниците за сувенири продаваат маски од различни материјали. Точно, самите трговци често не знаат кој конкретен бог претставува одредена маска.

Националната вечера се состои од супа од леќа (дал), ориз (бахт) и зеленчук со кари (таркари)

Овде честопати може да се сретнете со деца со црни линии под очите: се верува дека тоа ги штити од злобните очи

Редица на Еверест, мај 2019

Непалски календар

Според сегашниот календар во земјата сега е 2076 година, според времето кога легендарниот император Викрамадитија бил на тронот. Патем, времето во Непал исто така е невообичаено: тое е понапред од координираното универзално време за 5 часа и 45 минути.

Сподели на Facebook
пати видено