Обидите да се состави листа на светски атракции биле преземени од различни автори. Еден од првите бил познатиот историчар на Антиката, Херодот. Во неговата верзија се вклучени само 3 креации на жителите на античкиот свет, лоцирани на островот Самос: тунел во планината, браната околу пристаништето и храмот на божицата Хера.

7 други чуда биле опишани во песната од Антипатар, македонски војсководец . Книжевните дела служат како основа за листата на Филон од Византија, која се смета за канонска кога станува збор за 7 светски чуда. За жал, само една атракција од листата на Филон преживеа до денес.

Кеопсовата пирамида

Единствената атракција од листата на чуда на Антиката, зачувана во наше време. И во исто време најстарата: нејзината возраст се проценува на околу 4.500 години. Висока е 138 метри, и биле потребни околу 2.3 милиони камени блокови. Се претпоставува дека нејзината изградба траела 20 години. Веројатно, пирамидата првично била наредена со плочи од бел мермер или варовник, кои не биле зачувани.

Висечките градини на Вавилон

Вавилонскиот цар Навуходонозор II наредил да се изградат висечки градини на палатата да ѝ угодат на неговата сопруга. Со својата конструкција, терасите личеле на зелен рид, кој станал оаза во средината на прашливиот сув Вавилон. По цел ден, стотици робови го ротирале тркалото, коешто носело вода од Еуфрат до врвот на градбата, каде што бил обезбеден систем за наводнување.

Потоа Александар Македонски се грижел за палатата. По неговата смрт повеќе никој не се грижел за неа и таа пропаднала. Моќните поплави ги уништиле висечките градини, а од легендарниот Вавилон останале остатоци само на територијата на современиот Ирак.

Статуа на Зевс во Олимпија

Во градот на Олимписките игри, било одлучено да се подигне храм од мермер во чест на главниот грчки бог. Внатре имало статуа од слонова коска од Зевс, наводно, помеѓу 12 и 17 метри во големина. 200 кг чисто злато биле однесени за декорација на споменикот. Тој бил покриен со наметка на богот, стап со орел во левата рака и статуа на божицата Најк, која Зевс ја држел во десната рака.

Освојувањето на Грција од страна на Римската империја и последователните бројни војни довеле до уништување и ограбување на храмот.

Храмот на Артемида во Ефес

Жителите на Ефес изградиле храм во чест на Божицата на плодноста Артемида цели 120 години. Покривот на објектот бил носен од 127 столбови од по 18 метри. Светилиштето било украсено со релјефи, скулптури и слики, статуата на Артемида се наоѓала во центарот. Покрај религиозните церемонии, тука биле активни и деловни настани.

Храмот беше повторно изграден два пати. Во 356 п.н.е. лудак ја запалил првата зграда, сакајќи да го остави своето име во историјата. До почетокот на следниот век, структурата била целосно обновена со парите на Александар Македонски.

Во 4 век, христијаните ги забранувале паганските култови и го затвориле светилиштето, и наскоро било уништено.

Мавзолеј во Халикарнас

Зданието од 46 метри почнало да се гради за време на животот на владетелот на Карија. Првото ниво било оложено со масивни мермерни тули и украсено со статуи кои илустрираат сцени од грчкиот еп. На второто ниво бил храм со 36 столбови.

Имало покрив во вид на пирамида со 24 степеника. Композицијата била крунисана со скулптура на Мавсол и неговата сопруга Артемисија во кочија на самиот врв. По 1,5 илјади години, мавзолејот бил уништен од земјотрес.

Колосот од Родос

Жителите на Родос, ослободени од опсадата на Македонците, решиле да подигнат статуа на богот Хелиј во знак на благодарност за неговото посредување. Основа за скулптурата биле мермерни плочи. Масивни бронзени делови биле прикачени на импресивната рамка од 33 метри, а шуплините биле исполнети со глина. За создавањето на статуата требало околу 8 тони железо и 13 тони бронза.

Колосот бил најкраткотраен од сите 7 светски чуда и стоел само 60 години. Тоа бил уништен од земјотрес кој ги срушил колената на богот на сонцето.

Светилникот на Александрија

Светилникот со висина од 120 метри бил подигнат на малиот остров Фарос, 1,3 километри од Александрија. Долу имало живеалишта, резерви и гориво. Централниот дел во облик на октагон бил украсен со статуи кои биле користени како фенери.

Горниот слој ја играл улогата на фенер, ширејќи ја светлината од огнот на 48 км користејќи систем на огледала. Врвот на куполата на светилникот бил украсен со статуа на заштитник на морнарите. Светилникот стоел речиси 1.000 години и бил уништен од земјотрес.

Сподели на Facebook
пати видено