Лупењето на праски за да направите вкусна пита со праски, овошна салата или некој друг специјалитет не мора да биде тешко. Сѐ што ви треба се неколку брзи чекори.

p01

Обележете ја лушпата

p02

Употребете остар нож за да ја расечете лушпата со плиток засек во форма на буквата Х на двете страни од праската.

Попарете ги праските

p03

Потопете ги праските целосно во врела вода и со помош на лажица извадете ги по 40 секунди, кога лушпата ќе почне да набабрува кај обележаните места на краевите.

Оладете ги праските

p04

Потопете ги праските во студена вода и оставете целосно да се оладат. Не прескокнувајте го овој чекор, бидејќи е важно праските брзо да се оладат, за да не станат кашести при готвењето.

Олупете ги праските

p05

Нежно олупете ги праските повлекувајќи ја нивната лушпа со врвот на палецот. Доколку не оди лесно, повторете го процесот.Праските сега се подготвени за додаток во вашиот вкусен десерт. Истиот процес може да се примени и за нектарини, сливи и домати.

Сподели на Facebook
пати видено