Новинарите Евгениј Белјаков и Владимир Веленгурин неодамна го посетија централниот златен депозитар на Централната банка на Русија, каде што видоа и снимија 1.800 тони злато, што го сочинуваат најголемиот дел од златото во резервите на Централната банка. Русија е на шестото место во светот, според резервите на злато. Само за споредба, Македонија има 6,8 тони. Пред 10 години Русија поседуваше 3% од светските резерви на злато, а сега оваа бројка достигна 17%. Да погледнеме како изгледа толку многу злато на едно место :).

Сподели на Facebook
пати видено