Во светската историја, сè еднаш се случува за прв пат. Зборуваме не само за изуми како компјутерот, туку и за првото селфи, првата елка во центарот Рокфелер, првите права за управување со мотоцикл доделени на жена.

Еден ден, нашите внуци ќе ја погледнат фотографијата од првиот 3Д печатач и ќе си помислат: „Ех, колку одамна беше ова.“

Првата Тесла, 2008 година

Во ова дело, Ван Гог за прв пат го прикажал ѕвезденото небо, 1888

Прво вештачко срце, 2001 год

Првиот мобилен телефон, 1973 година

Прво селфи, 1839 година

Прва фотографија во боја, 1861 година

Првата фотографија на молња, 1882 година

Првиот автомобил на Хенри Форд, 1896 година

Ени Едсон Тејлор, 1901 година (Прва личност која се спуштила со буре низ Нијагарините водопади)

Прва елка во Центарот Рокфелер, 1931 година

Сали Халтерман, 1937 година (Првата жена во Вашингтон која добила право да вози мотоцикл.)

Првиот неонски знак во Лас Вегас, 1941 година

Прво појавување во јавноста во бикини, 1946 година

Првиот Мекдоналдс, 1948

Првиот робот, 1957 година

Спутник-1, 1957 година

Првиот компјутер на Apple, 1976 година

Сподели на Facebook
пати видено