Холандскиот наградуван фотограф Маринка Масеус ја создаде фотосеријата „Под исто сонце“ за да ја подигне свеста за ужасните околности во кои се наоѓаат луѓето со албинизам во Танзанија. Нејзината цел е да ја покаже нивната убавина и да ја сподели пораката за прифаќање и вклучување.

Во Танзанија, кога имате албинизам, се смета дека сте злобни. Има дури и цена за главата на децата со албинизам, бидејќи убиството на лице со албинизам се смета дека носи среќа. Стравот и суеверието околу албинизмот кружат многу долго во општеството на Танзанија. Толку долго што на многу жени кои раѓаат дете со албинизам им е кажано да го убијат бебето при раѓање. Ако одбие, таа и бебето ќе станат отпадници.

На многу деца со албинизам им се негираат најосновните човекови права. Ги учат дека се зло и дека нивното постоење е проклетство. Тие живеат во постојан страв од брутални напади.

Поради убиствата, многу деца со албинизам сега живеат во кампови. Отфрлени и отсечени од нивните семејства, тие живеат одделно од општеството за да бидат безбедни. Тие се осамени, одвоени, скриени, често малтретирани и засрамени.

Освен традицијата, албино децата во Танзанија имаат уште еден непријател. Суровото сонце им предизвикува тешки изгореници и кафеави дамки, поради тоа што нивната кожа и очи се без пигментација. Исто така голем број албино деца имаат рак на кожата. Посветени организации работат напорно за да добијат заштита од сонце за децата.

Сподели на Facebook
пати видено