Кога читаме некоја книга во нашата глава си замислуваме како ги изгледале ликовите во реалниот живот. Секој читател на свој начин си ги замислува ликовите. Но Брајан Дејвис направи поголем чекор.

Тој создал проект наречен The Composites во кој покажал како би изгледале книжевни херои во животот. За да го направи овој проект имал помош од специјална полициска програма, која се користи за креирање на фоторобот.

1. Хамберт Хамберт (В. Набоков, Лолита)

2. Шерлок Холмс (А. Конан Дојл)

3. Ерик ( Г.Леру Фантомот на операта)

4. Ема Бовари (Г. Флоберт, Г-ѓа Бовари)

5. Доријан Греј (О. Вајлд, Сликата на Доријан Греј)

6. Дејзи Бјукенен (Ф.С. Фицџералд, Големиот Гетсби)

7. Хитклиф (Е. Бронте. Оркански височини)

8. Чудовиште (М. Шели, Франкенштајн)

9. Констанца (Д. Лоренс, Љубовникот на лејди Чатерлеј)

10. Жавер (Виктор Иго, Клетници)

11. Грофот Дракула (Б. Стокер, Дракула)

12. Едвард Рочестер (Шарлот Бронте, Џејн Ер)

13. Џејн Ер (Шарлот Бронте, Џејн Ер)

14. Господин Среда (Н. Гејман, Американски богови)

15. Воланд (М. Булгаков, Мајсторот и Маргарита)

16. Лисбет Саландер (С. Ларсон, Девојка со тетоважа на змеј)

Сподели на Facebook
пати видено