Лав е фатен на камера како се „насмевнува“ од уво до уво пред парење со лавица во националниот резерват Масаи Мара во Кенија. Сликите ја прикажуваат големата мачка во состојба на „возбуда“, која очигледно не сака да ја сокрие.

Фотографот, Вклав Илха вели: „Штом женката е спремна за парење, таа ќе ја крене опашката и ќе го испровоцира со триење или ползење пред неговите нозе. Мажот ја следи нетрпеливо додека таа зад себе остава силен мирис.“ Ова е само почетокот на сезоната, а лавовите можат да се парат и по 200 пати во сезона, иако трае само неколку секунди, тие ќе продолжат да се парат по 20 минути.

Сподели на Facebook
пати видено