Градот Јокохама во Јапонија, вториот по големина град во земјата со население од 3,7 милиони луѓе, има многу јапонски проблем. Земјотреси.

Иако овој збор ги оживува мрачните слики во нашите глави, каде што цела зграда се распаѓа за неколку секунди, има многу повеќе земјотреси што не се толку катаклизмични.

Годишно, околу 1500 земјотреси се случуваат во Јапонија. Ако сите од нив би биле толку лоши, ситуацијата лесно би можела да излезе од контрола. За среќа, повеќето од овие земјотреси се благи и предизвикуваат несакан домашен неред на работи што паѓаат од полиците. Особено книги. За среќа, јапонскиот архитект Шинсуке Фуџи зазеде став против ова злосторство на природата против љубителите на книгите.

Земјотресите и книгите се ривали, но вториот секогаш губи. Шинсуке Фуџи, јапонски архитект, е умот зад оваа полица за книги. Но, тоа е повеќе од само полица за книги што не е за оние кои се плашат од височини. Таа е составен дел на „Куќата во Шинјошида“, современа куќа со закосен ѕид, кој служи како основа за оваа полица отпорна на земјотреси.

Во областа каде што земјотресите се вообичаени, книгите се секогаш првите жртви кои паѓаат од нивното место. Оваа полица за книги не само што ги задржува книгите недопрени, туку само по себе е суштински дел од внатрешноста на куќата. Закосениот ѕид му дава интересен и невообичаен изглед на интериерот.

Сподели на Facebook
пати видено