Ако некогаш сте посакале викендот да дојде побрзо, тогаш имаме добри вести за вас. Во Јапонија, сонот на секој работник се оствари. Во неколку компании, луѓето уживаат во нивните викенди по само 4 дена и сѐ уште се плаќа за целосни 5.

Јапонските компании се познати по долги, строги работни часови, но ова е ќе се промени. Неколку компании избраа да пробаат нов распоред кој им овозможува на вработените да работат само 4 дена во неделата и да уживаат во 3-дневниот викенд. „Финатат“ е дека секој ден вработените треба да работат 10 часа.

Причината зошто оваа промена е добра е затоа што им дава на работниците поголема флексибилност. Вработените имаат повеќе време да се релаксираат благодарение на подолгиот викенд. Среќни вработени, исто така, значи дека тие се со помала веројатност да дејствуваат на деструктивен или навредлив начин.

Пократките работни недели им овозможуваат на вработените да поминуваат повеќе време со своите семејства. Ова е многу важно за Јапонија, која има најголем број стари лица во целиот свет. 4-дневната работна недела ќе гарантира дека семејствата можат подобро да се грижат за своите баби и дедовци.

Иако сето ова звучи како сон, има некои недостатоци. Во деновите кога вработените работат по 10 часа, тие немаат доволно време да ги извршат домашните обврски, или воопшто да имаат слободно време. Ова значи дека неизбежно ќе поминат уште еден дополнителен ден, зафатени со чистење, што е само уште еден извор на стрес.

Јапонија сѐ уште е далеку од 4-дневна работна недела во секоја компанија. Сепак, оние кои работат во услуги на клиентите или во медицинската област најмногу имаат потреба од оваа промена, со цел да бидат поенергични и подобро подготвени за нивниот работен ден. Што мислите вие?

Сподели на Facebook
пати видено