Медали за победниците на Летните олимписки и параолимписки игри, кои ќе се одржат во Токио, Јапонија во 2020 година, ќе бидат направени од рециклирана електроника. Овој проект за обработка на старите електронски уреди за Олимписките игри започна во 2017 година, а до октомври 2018 година организаторите веќе имаа 90% од потребното количество злато и 85% сребро. Потребни се вкупно 30,3 килограми злато и 4,1 тони сребро. Жителите на Јапонија до крајот на 2018 година предадоа околу 5 милиони стари мобилни телефони.

Хероите на нашето време не се политичарите и богаташите, туку обичните луѓе со своите мали, но големи подвизи. На каналот Победници, хероите на нашето време се на прво место.

Сподели на Facebook
пати видено