Огромната бетонска и челична конструкција беше набрзина поставена веднаш по катастрофата во Чернобил. Го опфаќа најопасниот простор на нуклеарниот реактор, дизајниран да го заштити од изложеност на клима и да ја ограничи радиоактивната контаминација на околината.

Саркофагот е конструиран околу два месеци по катастрофата од 600.000 работници, со цел да се намали количината на радиоактивни материјали како што се протекувањето на кориум, ураниум и плутониум во атмосферата. Најмалку 31 лице, наводно, починало од акутно зрачење, за време на склопувањето на саркофагот во 1986 година, при што илјадници други биле изложени на опасно ниво на зрачење.

Структурата е дизајнирана да биде цврста и стабилна, користејќи 400.000 кубни метри бетон и приближно 7 милиони килограми челик, како што пренесува Science Alert. Сепак, во брзањето да се заврши, работниците не успеале да ги запечатат зглобовите и оставиле отвори во таванот, што овозможило водата да се влева и да ја кородира внатрешноста.

Поради ова, штетата на саркофагот стана толку голема што мора да се демонтира пред да пропадне. Според SSE Chernobyl NPP, компанија која управува со фабриката во Чернобил, саркофагот има „многу голема“ веројатност за рушење, при што гравитацијата е единственото нешто што моментално ја одржува структурата на нејзините придружни блокови.

Компанијата последователно потпиша договор за 78 милиони американски долари со градежна компанија, која сега ќе работи на демонтирање на структурата до 2023 година. Сепак, додека процесот е многу опасна задача, шансите за радиоактивен материјал да избега во атмосферата се мали.

Во 2016 година беше креирана надворешна обвивка од 32.000 тони што целосно го опфаќа оригиналниот саркофаг. Неговите делови беа конструирани во Италија и беа доставени до локацијата во северна Украина преку 18 бродови и 2.500 камиони. Новата арка за безбедно затворање е дизајнирана да ја одржи областа околу нуклеарниот реактор број 4 безбедна уште 100 години.

Бидејќи ќе го расклопуваат внатрешниот саркофаг, работниците ќе треба истовремено да го зајакнат за да избегнат колапс. Отстранетите делови од бетон и челик потоа ќе бидат исчистени и испорачани за рециклирање или безбедно отстранување.

Сподели на Facebook
пати видено