Одржана е церемонија на глечерот Окјокул, во западен Исланд, со 100 луѓе во знак на сеќавање на загубата на глечерот кој некогаш бил распространет на 15,5 километри квадратни.

Според „Гардијан“, 100 луѓе се качиле на планината за церемонијата, вклучувајќи ја и премиерката на Исланд, Катрин Јакобсдотир.

Поставена е метална плакета во чест на глечерот, дејствувајќи како потсетник за тоа колку брзо се менува нашиот свет. Исландскиот геолог кој го прогласи глечерот за загрозен пред околу една деценија, Одур Сигурдсон, зеде уверение за смртта на спомен-обележјето.

Спомен-плочата за глечерот содржи предупредување со ознака „Писмо до иднината“, преведено гласи вака: „Ок е првиот исландски глечер што го загуби статусот како глечер. Во наредните 200 години, сите наши глечери се очекува да го следат истиот пат. Овој споменик е да се признае дека знаеме што се случува и знаеме што треба да се направи. Само вие знаете дали го сторивме тоа.“

Како и натписот напишан од Андри Снар Магнасон, кој гласи „415 стр. CO2“. Ова се однесува на рекордното ниво на јаглерод диоксид измерено во атмосферата уште во мај 2018 година.

Сподели на Facebook
пати видено