По катастрофата во Чернобил , нуклеарната централа Фукшима е најсериозна несреќа поврзана со употребата на нуклеарната енергија во светот, оценета со највисокото ниво 7  на скалата на нуклеарни несреќи. Несреќата беше предизвикана како резултат на катастрофалниот земјотрес во Јапонија на 11 март, 2011 година.

Сподели на Facebook
пати видено