Традиционалните античките народни лекови не се третираат сериозно од страна на медицински истражувачи и професионалци. Сепак, некои научници земаат нов поглед на овие лекови, бидејќи некои се верува дека го држат клучот за борба против смртоносните болести и инфекции.

Во Ферманаг, Северна Ирска, постојат вистински надежи дека древниот народен лек може да помогне во борбата против бактериите и вирусите кои се отпорни на лекови.

Откритието е направено во Бохо (округот Ферманаг), поспано село во близина на границата со Ирската република. Во старата црква се наоѓа гробот на „Пречесниот Џејмс Мекгир, парохискиот свештеник во 1803 година“. Тој бил почитувана личност во заедницата и на смртната постела тој тврдел дека земјата од неговиот гроб има лековита моќ. Постои долготрајно верување во локалитетот и пошироко дека земјата од гробот на Отец Мекгир може да лекува и е многу ефикасна против инфекции.

Потеклото на верувањето во лековитоста на земјата можеби и му претходи на 19-тиот век. Бохо се наоѓа во археолошки богато подрачје и било населено уште од железното време. Веројатно црквата се наоѓа на или во близина на античко место, како што бил келтски храм или светилиште. Некои шпекулираат дека народниот лек „може да потекнува од друидите кои некогаш ја окупирале земјата“.

Лекот вклучува земање на малку почва од гробот и носење до домот на болно лице. Френк Мекху, локален историчар вели: „луѓето ќе лежат со почвата поставена под перница завиткана во крпа. Потоа тие ќе кажат една молитва и почвата на крајот ќе биде вратена во гробот на парохискиот свештеник. Имало бројни тврдења дека почвата исцелила многу низ вековите, иако не била одобрена од Католичката црква.“

Тестирањето на „лековитата почва“ од гробиштата го спровел д-р Гери Квин, микробиолог и член на меѓународен тим на истражувачи, во потрага по нови антибиотици за лекување на растечкиот проблем на бактериите отпорни на лекови. Тој се заинтересирал за народниот лек и одлучил да земе примерок од лековитата земја. Д-р Квин сакал да ја тестира почвата за да види дали има научна основа за тврдењата дека може да излечи болести. Тој се сомневал дека има научна причина за широко распространетото верување во народниот лек. Она што го открил во неговата лабораторија ја изненадило и пошироката истражувачка заедница.

Во примерокот, д-р Квин нашол претходно непознати видови на стрептомици бактерии. Потоа, овие нови бактерии беа тестирани, а беше откриено дека содржат нови антитела. Тие се користат од страна на имунолошкиот систем на телото за борба против патогени кои предизвикуваат болест. Микробиологот открил дека антителата можат да бидат убиени три особено опасни патогени. Овие патогени микроорганизми се сметаат за главна закана за јавното здравје низ целиот свет од страна на Светската здравствена организација.

Д-р Квин се надева дека до дваесет антибиотици можат да се произведат од новооткриените бактерии. Сепак, ќе треба да се тестираат во исцрпни клинички испитувања, кои би можеле да траат со години. Сепак, новите антибиотици може да се покажат како клучни во борбата против патогените отпорни на лекови.

Сподели на Facebook
пати видено