Во Могадишу, главниот град на Сомалија, се отвори фабрика за производство на пластични ќерамиди, кои во суштина се направени од отпад. Не само што компанијата обезбедува работни места за локалните жители, туку и го чисти градот.

Сличен проект беше лансиран од страна на компанијата наречена Green Plastic, која пластичен отпад го претвора во пластични облоги.

Компанијата купува отпад од локалното население, а некои жители дури и собираат пластика на улиците за да заработат пари.

Во фабриката, пластиката се сортира, а потоа се меле.

Хероите на нашето време не се политичарите и богаташите, туку обичните луѓе со своите мали, но големи подвизи. На каналот Победници, хероите на нашето време се на прво место.

Сподели на Facebook
пати видено